Teszt felvételi vizsgák

Hogyan tartunk teszt felvételi vizsgákat a gimnáziumi felvételi előkészítőn?

Fontos számodra, hogy olyan középiskolai felvételi előkészítőt válassz gyermeked számára, ahol már a tanfolyam alatt vizsgatapasztalatot szerezhet?

Tudni szeretnéd, hogyan épülnek fel nálunk ezek a teszt felvételi vizsgák?

Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek gyakorlati tapasztalatot is szerezhessenek a vizsgahelyzettel kapcsolatban még azelőtt, hogy sor kerülne a felvételi vizsgára. Ezért építettük be oktatási tematikánkba az írásbeli és a szóbeli próbafelvételit. Ezek az alkalmak kulcsfontosságúak, hiszen képet kapunk arról, hogy mi az, amire az egyes gyerekeknél oda kell figyelni, amit még többet kell gyakorolni. A teszt felvételi vizsgák alkalmával a gyerekeknek lehetőségük nyílik alkalmazni az elméletben már megszerzett tudásukat, és tovább csiszolni rajta, hogy a vizsgán már minden gördülékenyebben menjen.

Hogyan épülnek fel a teszt felvételi vizsgák?

Matematikából és magyarból is összeállítottunk két-két olyan írásbeli feladatlapot, amely a felvételi vizsga mintájára készült. Ez azt jelenti, hogy pontosan olyan típusfeladatokat tartalmaznak, amelyek magán a vizsgán elő fognak fordulni. A terjedelmük is pontosan megfelel a vizsgafeladatlapnak.

A gyerekek számára pontosan olyan körülményeket teremtünk, mint amivel a valódi vizsgán fogják szembe találni magukat. Ez azért fontos, mert már lesz pozitív tapasztalatuk arra nézve, hogy képesek helyt állni egy ilyen vizsgahelyzetben.

A feladatlapok kitöltésére 45 perc áll rendelkezésükre, ugyanúgy, mint a felvételin. Mielőtt kiosztjuk a feladatlapokat felfrissítjük azokat a vizsgaismereteket, melyeket korábban már megtanítottuk nekik. Ezek az ismeretek elengedhetetlenek a sikerélményhez; ilyen a helyes időbeosztás, amely kulcsfontosságú, hiszen, ha nem jól osztja be az idejét, pontokat veszíthet, amely akár a vizsga sikerét is befolyásolhatja.

Szóbeli teszt felvételi vizsgát is szervezünk számukra, hogy alkalmazhassák azokat a kommunikációs elemeket, melyeket a sikeres felvételi érdekében tanítunk meg számukra. A szóbeli próbavizsgára az utolsó alkalommal kerül sor.

A szóbeli próbavizsgán is egy vizsgabizottság előtt adnak számot a gyerekek a tudásukról, ugyanúgy, mint az éles helyzetben. Ráadásul számukra ismeretlen tanárok előtt vizsgáznak, így azt is gyakorolhatják, hogyan tudnak beszélni egy számukra ismeretlen felnőtt előtt.

Mi történik a próbavizsga után?

Az írásbeli próbavizsga után tanáraink feladatról feladatra átbeszélik a gyerekekkel a tesztlapot. Megbeszélik a megoldásokat és kijavítják a hibákat, így a gyerekek átlátják, hogyan kerüljék el legközelebb a pontveszteséget. Itt mindenki megtudja, hogy hány pontot ért volna el a vizsgán, ha a próbavizsga élesben ment volna.

Ez a vizsgatapasztalat sokat segít számukra abban, hogy megértsék és megtapasztalják a gyakorlati vizsga menetét. Ez biztonságérzetet ad majd nekik magán a vizsgán, hiszen nem az lesz az első alkalom, hanem már ismerős lesz nekik a szituáció.

A szóbeli vizsga után minden diákunk kap egy értékelőlapot, amelyen különböző szempontok alapján értékeljük a tanulókat annak megfelelően, hogy melyik évfolyamra jár. Szükség esetén javaslatokat is írunk arra vonatkozólag, hogy mire érdemes még jobban odafigyelni. Ezt az értékelőlapot gyermeked hazaviszi, így te is kapsz egy képet, visszajelzést az ő teljesítményéről és tudásáról.

Mind a szóbeli, mind pedig az írásbeli próbavizsga egy fontos tapasztalat a gyerekek számára, főleg azoknak, akik korábban nem vettek részt tanulmányi versenyeken. A felvételi vizsga egy olyan különleges helyzet, amelyet a hétköznapjaikban az iskola falain belül nem tudnak megtapasztalni. Azért is fontosak ezek a teszt vizsga alkalmak, mert itt gyakorolhatják azt, amit a kurzuson elméletben megtanulnak a kommunikációs technikákkal kapcsolatban. Ez a tapasztalat kulcsfontosságú ahhoz, hogy a vizsgán magabiztosabban tudjanak helyt állni.

Középiskolai Felvételi Előkészítő
Horváth Katalin
Vezető tanár