Gyakran Ismételt Kérdések  a gimnáziumi felvételi előkészítő tanfolyamról

Az alábbi dátumok egy része elsősorban a 8 és 6 évfolyamos gimnáziumba jelentkező 4. és 6. osztályos tanulóknak fontos. A 8. osztályos tanulók felvételijét az általános iskolájuk intézi. A dátumok tájékoztató jellegűek.

2023. október 18. A középfokú iskolák közzéteszik a felvételi tájékoztatójukat.
2023. november 11. Az Oktatási Hivatal közzéteszi a felvételi vizsgát szervező iskolákat.
2023. december 1. Felvételi vizsgára jelentkezési határidő.
2024. január 20. 10:00 óra Írásbeli felvételi időpontja.
2024. január 25. 14:00 óra Írásbeli felvételi időpontja (pót).
2024. február 5. A tanulók értesítése az írásbeli eredményről.
2024. február 16. Jelentkezési lapok beadási határideje.
2024. február 20. – március 10. Szóbeli felvételik időpontja.
2024. március 14. A középfokú iskolák közzéteszik Ideiglenes felvételi listájukat.
2024. március 19. – március 20. A tanulói adatlapok módosításának lehetősége.
2024. április 27. A középfokú iskolák megküldik a jelentkezőknek a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és általános iskoláknak.
2024. június 20. – június 22. Beiratkozás a középfokú iskolákba.

Az elmúlt években a központi felvételik eredményei egyre jobban közelítenek az 50%-os eredményhez vagy időnkét el sem érik azt. Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, mennyire fontos gyermeked jövője szempontjából az, hogy az írásbeli átlagon felüli eredménnyel záruljon. Több iskola is alsó ponthatárt szab meg, melynek elérése nélkül nem lehet szóbeli vizsgát tenni!

Széleskörű tapasztalatainknak köszönhetően, mi pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy mire van szükségük a gyerekeknek ahhoz, hogy átlagon felüli eredményeket produkáljanak a felvételi vizsgákon. 

A típusfeladatok begyakorlásán túl a logikus gondolkodás fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetünk. 

Kiscsoportos foglalkozásainkon mindenkire jut idő és az oktató minden felmerülő kérdésre választ ad a diákoknak.

Elengedhetetlenül fontos, hogy a megtanult anyagot gyermeked ténylegesen meg is értse és átlássa. E nélkül más szövegkörnyezetben nem biztos, hogy felismeri és így előfordulhat, hogy nem tudja megoldani azt, amit valójában tud. 

Itt a mechanikus feladatmegoldás már nem elég! Mi éppen ezért logikus, értő problémamegoldásra tanítjuk meg gyermekedet, ugyanakkor a típusfeladatok begyakorlása is megtörténik.

Ez utóbbi azért rendkívül fontos, mert minden eddigi felvételinek évről-évre visszatérő, különböző típuspéldái voltak, melyek évről évre visszatértek.

A vizsgákon az idő is meghatározó tényező, ezért kiemelten fontos a megfelelő időgazdálkodási rutin. Ebből kifolyólag gyermeked időnyerő módszereket, trükköket is tanul tőlünk.

Rendszeresen szervezünk írásbeli próbavizsgákat a már átvett anyagokból, amelynek köszönhetően gyermeked vizsgarutint szerez, így könnyebben és eredményesebben áll helyt a felvételi vizsgán.

A versenyek segíthetik a gyerekeket abban, hogy nagyobb vizsgarutint szerezzenek. Így hozzá edződnek az éles helyzetekhez, és kevésbé alakul ki náluk vizsgadrukk. 

Ezen felül a megmérettetéseken több típuspéldával is találkoznak.

Mi azzal vesszük le a terhet a vállatokról, hogy ezeket a típusfeladatokat is beépítjük a tananyagainkba.

Ezen felül időnként próbavizsgákat szervezünk, ahol gyermeked akár versenyek nélkül is vizsgarutint szerezhet.

Tökéletesen tisztában vagyunk azzal, hogy ha a gyerekek tanulás közben jól érzik magukat, akkor könnyebben tanulnak, és jobban teljesítenek. Ugyanakkor nagy többségük az iskolában egy olyan közeget szokott meg, ami ezeket a jó érzéseket nem támogatja.

Ezért is tartjuk fontosnak, hogy az előkészítők jó hangulatban teljenek. Tanáraink fiatal, végzős tanárképzősök, akik könnyebben megtalálják a közös hangot a gyerekekkel és lelkesedésüket is átadják nekik.

Tisztában vagyunk azzal, hogy bár a szóbeli vizsga kevesebb pontot ér, mégis ugyanannyira fontos, mint az írásbeli. Ráadásul sok iskolában a magyar és a matematika mellett környezetből/ természetismeretből is szóbeli vizsgát kell tenni.

Ezeknek a rendkívüli követelményeknek megfelelően különös hangsúlyt fektetünk az írásbeli mellett a szóbeli felvételi előkészítésre is. Kurzusaink tananyagát úgy állítottuk össze, hogy mind a három tantárgyból átfogó oktatást adjunk gyermekednek. 

Ez azt jelenti, hogy itt gyermeked nem csupán megtanulja a tananyagot, hanem azt is elsajátítja, hogyan mondja el a megoldás menetét. Ezen felül megtanul érvelni, indokolni is. 

Megtanítjuk neki a megfelelő kommunikációt és a szép, hangsúlyos beszédet.

A januári felvételi előtt pedig szóbeli próbavizsgára is sor kerül. Mindezeken felül a központi írásbeli vizsga után külön szóbelire előkészítő kurzust is indítunk.

A gimnáziumi felvételi előkészítők nagy része távol esik a külső kerületekben vagy a Budapest agglomerációjában lakóknak.

Mi gondoltunk azokra is, akik szeretnék, hogy gyermekük közelebbi felvételi előkészítőre járjon.

Spórold meg az utazási időt, hogy gyermekednek még az előkészítő mellett is legyen ideje pihenésre, szórakozásra!

Olvasd el – gyakran ismételt kérdések a gimnáziumi felvételi előkészítő tanfolyamról.

A sikeres gimnáziumi felvételi 10 titka

Fontos felvételi infomációk és árak