Tanulmányi versenyek

Előnyt jelentenek-e a tanulmányi versenyek a felvételi vizsgán?

Ha arra keresed a választ, hogy a tanulmányi versenyeken való részvétel vajon segít-e gyermekednek abban, hogy a felvételi vizsgán jobban teljesítsen, akkor ez a cikkünk neked szól.

A gyerekeknek az iskolában bőven van lehetőségük tanulmányi versenyeken részt venni, ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy érdemes-e „versenyeztetni” a gyereket? Ha tudatosan készültök a felvételi vizsgára, amit gyermekednek 4., 6. vagy 8. osztályos korában kell majd teljesítenie, akkor érdemes megfontolni a rendszeres tanulmányi versenyeken való részvételt.

Miért előnyös a tanulmányi versenyeken való részvétel a felvételi vizsga szempontjából?

Azért érdemes az iskolában meghirdetett tanulmányi versenyekre jelentkezni, mert gyermeked ezzel is egyfajta rutint tud szerezni, amelyet át tud majd ültetni a felvételi vizsgaszituációba.

Ha gyermeked nem rajong ezekért a megmérettetésekért, akkor is érdemes ösztönözni rá, hiszen nagyon sok előnyt jelenthet számára a részvétel. Fontos azonban, hogy ne kényszernek érezze, mert akkor akár visszafelé is elsülhet a dolog. Szülőként beszéld meg vele, hogy ez miért lehet számára előnyös és legyél megértő a félelmeivel, kétségeivel kapcsolatban. Biztasd őt a részvételre, hiszen ezzel legyőzheti azokat a félelmeit, amelyek az ismeretlen helyzet miatt alakulnak ki.

Ez a helyzet csak addig félelmetes, amíg ismeretlen, és utána már egyre könnyebb és könnyebb, illetve a sikerélmények hatására az önbizalma is növekszik.

A versenyeken olyan feladatokkal is találkozhat, amelyek hasonlíthatnak a felvételi feladatsorra. Az is elképzelhető, hogy bizonyos feladatok a kreatív gondolkodást kívánják meg. A tanulmányi versenyeken gyakorolhatja azt is, hogyan hívja elő a lexikális ismereteit úgy, hogy minél több pontot szerezzen. Ezt a tapasztalatot szintén párhuzamba tudjuk majd állítani a felvételi előkészítő tananyagával.

A versenyszituáció előnyt jelent gyermeked számára, hiszen ahogy a versenyen fordulóról fordulóra halad, rengeteg tapasztalatot szerez. Ráadásul az utolsó körben egy szóbeli megmérettetésre is sor kerül, ahol számára ismeretlen tanárokkal találkozik idegen környezetben. Ez nem könnyű helyzet egy gyermek számára, hiszen sokszor még mi felnőttek is elbizonytalanodunk az ismeretlen környezetben. Ugyanakkor megtapasztalhatja, hogy itt is képes helyt állni, és ez a tapasztalat nagy segítség lesz számára a felvételi vizsgán is.

Az is előnyös lehet, hogy ha a szóbeli vizsgán megkérdezik tőle, hogy részt vett-e valamilyen versenyen, akkor be fog tudni számolni a tanulmányi versenyeken elért tapasztalatairól.

Miért támogasd gyermeked a tanulmányi versenyeken?

Igaz, hogy a tanulmányi versenyeken való részvétel nem garantálja a sikeres felvételi vizsgát, de az ott megszerzett tapasztalatok nagy mértékben hozzájárulhatnak a sikerhez. Ha gyermeked a versenyek kapcsán támogatást és biztatást kap tőled, a szülőtől, akkor nagyobb eséllyel veszi sikeresen az akadályokat.

Az sem utolsó szempont, hogy a versenyek által fejlődhet a kudarctűrő képessége is. Előfordulhat, hogy egy-egy megmérettetés nem úgy sikerül, ahogy szerette volna. Ez is egy olyan tapasztalat, amit a te támogatásoddal a jövőben sikerré formálhat, hiszen megtanulja túltenni magát a kudarcérzeten, és azt is tudni fogja, hogyan tanuljon a saját hibáiból. Nem csak a vizsgán, hanem az életben is fontos, hogy megtanuljuk, hogyan ne kövessük el kétszer ugyanazt a hibát. Ez a fejlődés egyik kulcsa.

Középiskolai Felvételi Előkészítő
Horváth Katalin
Vezető tanár