A tantermi középiskolai felvételi előkészítő

Miért hatékonyabb a tantermi középiskolai felvételi előkészítő, mint a „videós” előkészítő?

Felmerült benned, hogy inkább egy olyan felvételi előkészítőt választasz, amelyik előre felvett videóanyagokat biztosít számotokra?

Milyen előnyei és hátrányai vannak a videós előkészítőknek a tantermi középiskolai felvételi előkészítővel szemben?

Ebben a cikkben részletesen kifejtjük mindezeket.

Mik a videós előkészítők előnyei és hátrányai?

Legelőször is tisztáznunk kell, hogy pontosan mit is értünk videós előkészítő alatt. Ezek azok a tanfolyamok, amelyek az előkészítő tananyagát előre felvett videóanyagokban dolgozzák fel.

Legelső pillantásra vonzó lehet, de nézzük meg közelebbről az előnyöket és a hátrányokat is.

Előnyös lehet, hogy ezeket a videókat kötetlen időbeosztás mellett nézheti végig gyermeked, ráadásul annyiszor, ahányszor csak akarja.

A kötetlen időbeosztás, vagyis az „akkor nézem meg, amikor akarom” nagyon jól hangzik, ugyanakkor megvan a veszélye a halogatásnak és annak, hogy aztán végül mégsem kerül rá sor. Ezekben az esetekben megjelenhet az „Ej! Ráérünk arra még!” gondolata, hiszen a felvételi olyan távolinak tűnik. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy az a néhány hónap bizony gyorsan elröppen. Ha gyermeked az utolsó 1-2 hónapban kezd neki a videóknak, akkor máris elkésett.

Ha videós tanfolyamot vásárolsz, akkor neked, a szülőnek kell gondoskodnod arról, hogy gyermeked végig is nézze azokat, illetve meg is tanulja, amiket ott lát. A tananyagot ki kell jegyzetelni a füzetbe, feladatokat megoldani stb. Ez egy általános iskolás gyerek számára akkora kihívás, hogy az önálló és hatékony tanulás ebben az esetben felér egy lehetetlen küldetéssel. Így rád hárul az a feladat, hogy ellenőrizd őt, hogy segíts neki és még az is, hogy ellenőrizd, megfelelően elsajátította-e a tananyagot.

Az előre elkészített videók előnye, hogy akárhányszor végig nézhetitek a felvételeket, viszont kérdezésre nincs lehetőség. Ebben az esetben neked kell a gyermeked kérdéseit megválaszolni.

A kérdés az, hogy a munka, a mindennapi teendők és a rohanás mellett van-e időd és energiád mindezekre. Arról nem is beszélve, hogy alapvetően nem a szülő feladata gyermekének a tanítása, hiszen a szülő-gyerek kapcsolat nem az iskoláról és az ottani tananyagról kell, hogy szóljon. Mindez nagyon megterheli a szülő és a gyerek kapcsolatát.

Mik a tantermi középiskolai felvételi előkészítők előnyei és hátrányai?

Igaz, hogy a tantermi előkészítők koránt sem olyan rugalmasak, mint a videós tanfolyamok, de ez még gyermeked előnyére is válhat.

A tantermi középiskolai felvételi előkészítők egy meghatározott helyen és időpontban kerülnek megrendezésre, ahol bizony meg kell jelenni személyesen. Ez azzal jár, hogy fel kell kelni reggel időben, el kell indulni és még oda is kell érkezni. Ennek az az előnye, hogy nem úszik el a nap azzal, hogy „még egy kicsit ráértek lustálkodni”. Attól sem kell tartanod, hogy gyermeked a halogatás miatt kifut az időből és nem fog tudni alaposan felkészülni a felvételi vizsgára.

Az iskolapadban ülve gyermeked megfelelő magyarázatot és segítséget fog kapni. Ráadásul annyi kérdést tehet fel, amennyi ahhoz szükséges, hogy tökéletesen megértse az adott tananyagot. Ebben az esetben nem téged terhelnek a tanári feladatok.

Joggal merül fel benned a kérdés, hogy gyermeked hogyan fogja bepótolni a tanulnivalókat egy esetleges hiányzás esetén?

Mivel bármikor előfordulhat, hogy gyermeked nem tud megjelenni a tanfolyamon betegség, családi program vagy más elfoglaltság miatt, lehetőséget biztosítunk számára az online pótlásra következő vasárnap.

Élő online foglalkozásunk egy hét csúszásban van a személyeshez képest, így mindegy melyik helyszínen tanul gyermeked, ugyanazt az anyagot tanítják tanáraink. Zoom-on keresztül tartjuk az órákat, a belépéshez szükséges kódot e-mailen keresztül lehet elkérni az adott alkalomhoz.

A videós előkészítők szabadsága talán vonzó lehet, de a túl sok szabadság a tanulás és a felkészülés kárára is mehet, nem is beszélve a rengeteg plusz feladatról, amelyek téged szülőként megterhelnek.

A tantermi gimnáziumi felvételi előkészítőknek vannak keretei, – helyszín, időpont, személyes megjelenés – ami nem engedi a halogatást, ezért is hatékonyabb. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek itt saját kortárasaik között lehetnek, és még barátságok is születhetnek. Tanáraikkal is személyes kapcsolatban vannak, a jó hangulatú órákon pedig még élvezetes is a tanulás.

Középiskolai Felvételi Előkészítő
Horváth Katalin
Vezető tanár